HTML

nullanullahet

Katonai, nemzet(közi) biztonsági témák, energiabiztonság, Afganisztán, magyar katonai szerepvállalás a világban.

Friss topikok

Linkblog

2011.01.12. 17:11 007nullanullahet

Ötezer katonával, 50 helikopterrel erősítették meg Észak-Afganisztánt, alapvetően Baglán és Kunduz tartományokat

 

mondta Josef Blotz dandártábornok (Bundeswehr), ISAF szóvivő a Tolonews tv-csatornának adott interjújában (https://www.youtube.com/watch?v=aUhzepUGaow&feature=player_embedded).

Az afgán kérdező meglehetősen borúlátóan ítélte meg a helyzetet, ellentétben Blotz tábornokkal, aki szerint tavaly nyáron Baglánban, Kunduzban valóban rossz volt a biztonsági helyzet, de az ötezres csapat-átcsoportosítás (döntően amerikaiak) és az ötven helikopter javított a helyzeten.
 
A tábornok elismerte, hogy a tálib rezsim bukása után az afgánok és a nemzetközi közösség (a szövetséges erők) alábecsülték a tálibok erejét, befolyását. Nagy hibának nevezte, hogy a szovjet csapatok 1989-es távozása után a nemzetközi közösség magára hagyta Afganisztánt. Ez a hiba nem ismétlődhet meg, mondotta, a szövetségesek nem hagyják magára az országot. Hogy ez mit jelent (harcoló szövetséges alakulatok maradnak 2014 után is az országban?), nem részletezte.
 
Arra a kérdésre, hogy a szövetségesek segítsége miért nem nagyobb, hatékonyabb, Blotz tábornok – részben elismerve a kritika jogosságát -  elmondta, csak az amerikaiak évi 12 milliárd dollárral (a teljes magyar katonai költségvetés hozzávetőlegesen tízszeresével, a magyar nemzeti hadsereg felszerelésre és kiképzésre fordított éves összegének mintegy negyven-ötvenszeresével) támogatják az afgán fegyveres erők felszerelését, kiképzését. A támogatás hatékonyságára nem tért ki.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nullanullahet.blog.hu/api/trackback/id/tr282579286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása