HTML

nullanullahet

Katonai, nemzet(közi) biztonsági témák, energiabiztonság, Afganisztán, magyar katonai szerepvállalás a világban.

Friss topikok

Linkblog

2011.01.21. 12:11 007nullanullahet

Új hang, új stílus a túszszabadításban: dél koreai kommandósok nyolc kalózt megöltek

 

A merész és hatékony dél-koreai kommandósok, felrúgva a korábbi dogmákat, sikeres helikopteres támadást intéztek egy kereskedelmi hajót elfoglaló, a legénységet túszul ejtő szomáliai kalózok ellen. A bravúros akcióban nyolcukat megölték, öt másikat foglyul ejtettek. Három kommandós szenvedett „karcolásokat” a kalózokkal két helyszínen is kialakult tűzharcban. A túszok sértetlenek, vezetőjüket a bosszúszomjas kalózok a támadás kezdetén hasba lőtték, de nincs életveszélyben.

 
Az akciót a szomáli partoktól 1300 km-re, az Indiai óceánon, Omántól mintegy 550km-re  hajtották végre. A konfliktus kedden kezdődött, ahogy a kalózok rálőttek a Choi Young rombolóra, amely egy kalózkülönítmény elfogására indult. (A dél koreai romboló az amerikai vezetésű, Dzsibuti főhadiszállással  működő 150-es kombinált csapásmérő erő – Combined Task Force 150 (CMF)*– kötelékébe tartozik. A 150-esek hatékonyabbak és keményebbek, mint az EU NAVFOR Atalanta** műveletben részt vevő, hasonló feladatokkal, kalóztámadások kivédésével, kereskedelmi hajókonvojok kísérésével megbízott hajóegységek. Nem tudjuk, a két nagy erő közti együttműködés, munka-, feladatmegosztás milyen mértékű.)
 
A pirátkülönítmény egy mongol teherhajót akart éppen elfoglalni, bázisul használva a Samho Jewelryt, az eredetileg elfoglalt hajót. A hadihajót tűz alá vevő szomáli kalózok semlegesítésére felszállt egy Lynx*** helikopter, amely fedélzeti fegyvereivel szétlőtte a kalózok gyorshajóját, ahonnan az életben maradt kalózok a vízbe ugráltak. A partoktól mintegy 600km-re a vízben lévő kalózokra a dél-koreaiak nem lőttek, de sorsukra hagyták őket. A dél-koreaiak másik különítménye megrohamozta gyorsjárású csónakokkal a Samho Jewelryt. A fedélzeten tűzharc alakult ki, az egyik kalóz bosszúból hasba lőtte a főtúszt, a kapitányt, aki nem szenvedett életet veszélyeztető sérülést. A többi túsz sértetlen maradt.
 
A sikeres akció szentségtörésnek számít a szomáliai partok előtt cirkáló, alacsony hatékonyságú EU hadihajók taktikájával szemben. A nemzetközi flotta az Indiai óceánon való állomásoztatásának havi költsége megközelíti a százmillió dollárt – és alig érnek el eredményt a rugalmasan taktikázó, jól felszerelt és elszánt kalózokkal szemben. A kalózkérdés bonyolult nemzetközi jogi útvesztői (mikor, hogyan „ildomos” fegyveres erőszakot alkalmazni, hogyan határozzák meg az arányos mértékű alkalmazott erőszak, fegyveres kényszerítés határát, mi legyen az elfogott kalózokkal, hogyan lehet emberjogaik megsértése nélkül a krízishelyzetet megoldani, mely hatóság hol, milyen körülmények között illetékes elítélésükben egy olyan térségben, ahol a nyugati jog-erkölcsrendszer normái gyakorlatilag alkalmazhatatlanok, hogyan kutatható át nemzetközi jogkonfoman egy kalózgyanús vízijármű, stb.)
 
A kiszabadított hajó, a 19,600 tonnás vegyesrakományú (vegyianyag szállító) Samho Jewelry, máltai zászló alatt hajózó, norvég tulajdonú, dél-koreaiakkal a legénység soraiban.  
 
 
*A Kombinált Tengerészeti Erők (Combined Maritime Forces) csaknem negyven hajóból áll, a többi között Ausztrália, Franciaország, Németország, Olaszország, Pakisztán, Kanada, Dánia, Törökország, Nagy-Britannia és az USA (5. Flotta) egységeiből áll, több, mint 4 millió négyzetkilométeres tengerszakaszért felelős. A kalóztámadások kivédése csak az egyik feladata a főcél, a terrorizmus, kábítószer-, emberkereskedelem megfékezése mellett. A Szuezi csatornától (Vörös tenger), délen Kenyáig, északon a Perzsa öbölig (Hormuz szoros), Pakisztánig terjed az övezet, amelyet ellenőríz. Mark Fox amerikai vice-admirális a parancsnok. (http://www.cusnc.navy.mil/cmf/cmf_command.html)
**EU NAVFOR Atalanta – az EU-nak a CMF-nél lényegesen szerényebb erejű és korlátozottabb mandátumú tengerészeti ereje a CMF-ével nagyjából megegyező térségben. Még szerény eszközeivel Magyarország is részt vesz benne. Összesen 5-10 hadihajó, 1-2 kisegítő-ellátóhajó, 1-2 tengerészeti repülőgép alkotja, 26 ország vesz részt benne különféle módon. Más, haditengerészettel nem rendelkező álamokhoz hasonlóan Magyarország néhány tisztnek az Atalanta egyik műveleti központjába vezénylésével veszi ki a részét a hangsúlyozottan az ENSZ-célokkal egyező (elsősorban élelmiszer-segélyszállítmányok védelme) feladatok megoldásában. Jelentősebb, erő alkalmazásával végrehajtott Atalanta-műveletről nem tudunk (http://www.eunavfor.eu/about-us/mission/)
***A Lynx kommandós haditengerészeti változata fel van szerelve egy sztenderd 7.62mm-es ajtógéppuskával, továbbá két 20mm-es gépágyú, és/vagy 2 darab 7.62-es Gatling rendszerű minigun, és/vagy 8 irányítható levegő-föld rakéta (HOT, Hellfire vagy TOW) szerelhető a külső felfüggesztősínekre.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nullanullahet.blog.hu/api/trackback/id/tr142602284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása