HTML

nullanullahet

Katonai, nemzet(közi) biztonsági témák, energiabiztonság, Afganisztán, magyar katonai szerepvállalás a világban.

Friss topikok

Linkblog

2010.12.11. 23:15 007nullanullahet

Hová lettek az ukrán tankok Kenyából – Ismét felbukkant a kalózverte sorsú Faina

A Wikileaks újabb botrányt robbantott ki, ezúttal Afrikában. A nyilvánosságra hozott dokumentumok (a nairobi amerikai nagykövetség sürgönyei) azzal gyanúsítják Kenyát és Ukrajnát, hogy összejátszottak és a Kenyának legálisan szállított ukrán fegyvereket, a többi között T-72-es tankokat és páncélozott harci járműveket eladták Dél-Szudánnak, noha Szudán ellen nemzetközi fegyverszállítási tilalom van érvényben.

Felbukkant a Faina nevű teherhajó neve is. A Faina négy és fél hónapig volt a szomáliai kalózok fogságában, de végülis kiszabadult és rakományát eljuttatta Kenyába. 

Ukrajnában a sajtó rászállt az állami fegyverkereskedési vállalat, az Ukrszpecekszport akkori vezetőjére, Szuergej Bondarcsukra, aki megerősítette, hogy már 2009-ben egy magas rangú amerikai diplomata, Van Diepen tárgyalt a cégével. Az amerikai műholdas fotókat emlegetett, mint bizonyítékot, hogy ukrán T-72-es tankokat rakodtak ki Dél-Szudánban. - Mutassa a fotókat, mondtam neki, de nem volt hajlandó átadni, védekezett Bondarcsuk, ám sejtetni engedte, hogy a kenyaiak „átjátszhatták” a tankokat a szudániaknak.
 
Az, hogy a fegyvereket voltaképpen a dél-szudániaknak szánták, nyílt titok volt már 2008 végén, amikor a Fainát eltérítették, éppen a kalózok beszéltek róla először. Akkoriban nem ez az eshetőség aggasztotta az amerikaiakat, hanem az, hogy a 33 T-72-es harckocsi, a 42 légvédelmi löveg, RPG-gránátok, vetőcsövek, a 13,000 darab 125mm-es tankgránát a kalózok kezére jut. Emiatt az USA fegyveres akciót fontolgatott a Faina visszaszerzésére. A kalózok megkapták a több, mint hárommillió dolláros váltságdíjat és 2009 elején elengedték a Fainát.
 

A fegyvereket a formailag autonómiát élvező, de gyakorlatilag önálló dél-szudáni szeparatista erők, a Salva Kiir tábornok (képünk a http://en.wikipedia.org/wiki/Salva_Kiir_Mayardit szájtról van) vezette Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom kapta volna, amely szemben áll a khartúmi központi kormányzattal. A szembenállásnak a vallási-etnikai okokon (itt húzódik at arab, muszlim Észak-Afrika, és a szudáni szeparatisták képviselte keresztény, vagy animista hitű fekete-afrikaiak választóvonala) túl nyomós gazdasági okai is vannak, elsősorban a gazdag kőolajmezők feletti ellenőrzés.

 

8 komment · 1 trackback

Címkék: szudán faina t 72


A bejegyzés trackback címe:

https://nullanullahet.blog.hu/api/trackback/id/tr792510026

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József – KISZIVÁROGTATÓK 2010.12.13. 09:55:45

A propaganda nem kardcsörtetés. A nyugati típusú, atomizált társadalomban a sugalmazás hatékonysága nagyobb, mint a parancsolásé. A propaganda, mely kijelöli a problémákat és megoldásukra mindjárt javaslatot is tesz, éppolyan közmű, mint az elektromos ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.12. 17:33:25

Szerintem joguk van hozzá, s egyébként is sokan vannak arrafelé. Remélem megtámadják Kínát és Indiát.

paranoid T.R. marcipan 2010.12.12. 18:08:34

Azért az erős csúsztatás, amit írsz. Salva Kiir Dél-Szudán elnöke és Szudán alelnöke. Nem bozótharcot folytatnak a függetlenségért, a békeszerződésben rögzítették a népszavazást az elszakadásról, és most már az SPLM azt támogatja, mellesleg nem volt mindig így. A keresztények aránya meg 5-10%, és nem vennék mérget arra, hogy ugyanazt jelenti mint itt.
" formailag autonómiát élvező, de gyakorlatilag önálló" ez mit jelent?
A helyedben nem magyar forrásokból tájékozódnék a helyzetről...

morden2 2010.12.12. 18:45:48

Má kezdem kapizsgálni, hogy miért nem megy oda pár repülőgép hordozó és kapja szét az összes kalózt.

benkoo 2010.12.12. 19:41:01

Fegyvernepper: Nicolas Cage....

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.12.12. 20:04:31

Az ügyben semmi új nincs, kb. két éve lehetett tudni...

english.aljazeera.net/news/africa/2008/09/200893052524157519.html

és

katpol.blog.hu/2008/09/29/szomali_kalozok_ukran_zsakmanya

@paranoid T.R. marcipan:

Tökéletesen igazad van + Szudán fővárosát magyarul Kartúmnak írjuk.

Mindfield 2010.12.12. 21:15:39

@benkoo: Igen. Onnan elég ismerős...

benkoo 2010.12.13. 08:32:06

@Mindfield: nekem az az érdekes, hogy míg keleten mindenkit lerohannak pár hét tologatás után, Afrikát soha sem. Szomáliát próbálták az amik, de többi állam nem segítet...Pedig aztán ott jobban nyomják a vallási melllevágást a nőknél, meg hasonlókat... és érdekes módon még gyémánt is egyéb kincsek is vannak, de valaki valamiért ezt nem tartja fontosnak.... Érdekes... Csak nehogy 2010 legyen..., hogy tudják az a földrész marad meg és tartaléknak jó...
Vagy inkább ott mindig lehet ki potyapénzt keresni pár tankkal...
Fura, Fura.

007nullanullahet 2010.12.13. 18:24:52

@Karikásostor:
Igen, az ügy régi, de bizonyíték eddig nem volt rá, hogy az ukrán tankok Dél Szudánnak mentek. Ha az amerikaiak az űrből lefényképezték, az igen nyomós bizonyíték (rajta pontos GPS-koordináták, időponttal). Az is érdekes, hogy az átrakás pillanatait rögzítették (legalábbis ez szerepelt az idézett Wikileaks dokukban), amikor vélhetően az álcázásról megfeledkeztek a szudániak. A másik fontos új elem, hogy az ukrán fegyverkereskedő nem tagadta, nem azt mondta, hogy nincsenek ott a tankok, hanem hogy "ha ott ügyködtek volna, már hallottunk volna róluk" - fura fogalmazás. Vélhetően a T-72-esek raktárban vannak elrejtve, várva, amikor eljön a pillanat.
üdv,
katkutyaffy
süti beállítások módosítása