HTML

nullanullahet

Katonai, nemzet(közi) biztonsági témák, energiabiztonság, Afganisztán, magyar katonai szerepvállalás a világban.

Friss topikok

Linkblog

2010.12.21. 23:43 007nullanullahet

GLONASS kudarc – nemcsak a hordozórakétával van/volt baj

 

Az orosz műholdas helymeghatározó redszer, a GLONASS kiépítése tovább csúszik. Az illetékes kormánybizottság ma úgy ítélte meg, hogy a 2010 december 28-ra tervezett, a GLONASS-műholdak továbbfejlesztett változatát, a GLONASS-K-t föld körüli pályára állító felbocsátást a pleszecki űrrepülőtérről elhalasztják 2011-re.

A gyártó vállalat nem végezte el a szükséges próbákat és a földi irányítóközpont sincs felkészülve a GLONASS-K-k irányítására, (http://www.rian.ru/defense_safety/20101221/311596142.html). Az illetékes, a duális (katonai-polgári) űrrendszerek tesztelésééert felelős kormánybizottság 2011 január 20-án ülésezik legközelebb.

December 5-én a hordozórakéta, a Proton-M hibája miatt a pályára juttató egység a három GLONASS-M műholddal 1,500km-re észak-nyugatra Honolulutól a Csendes-óceánba zuhant.
 
A GLONASS-rendszer jelenleg csak Oroszország területét fedi le teljes biztonsággal (aminek kritériuma, hogy bármely pillanatban legalább öt műhold a meghatározandó hely „látóterében” legyen), a Wikipedia szerint 20 műhold működésképes, négyet felülvizsgálnak, karban tartanak, kettő pedig tartalék. Még négy műhold kellene, hogy a GLONASS globális lefedést biztosítson.

 

Szólj hozzá!

Címkék: gps műhold glonass


A bejegyzés trackback címe:

https://nullanullahet.blog.hu/api/trackback/id/tr222531447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása