HTML

nullanullahet

Katonai, nemzet(közi) biztonsági témák, energiabiztonság, Afganisztán, magyar katonai szerepvállalás a világban.

Friss topikok

Linkblog

2010.12.16. 12:11 007nullanullahet

Németország egy éven belül megkezdi csapatai kivonását Afganisztánból, mondja Westerwelle - a döntés kihathat a magyar csapatok biztonságára

Legkésőbb 2011 végéig megindulhat a német csapatok –jelenleg körülbelül 4500 fő – kivonása Afganisztánból, mondotta a Bundestagban Guido Westerwelle német külügyminiszter a hét elején előterjesztett afganisztáni helyzetjelentés kapcsán.


A jelentés szerint a helyzet Afganisztánban továbbra is kritikus, de “vannak felismerhető eredmények”. Ezek közé sorolja a jelentés a lányok-nők iskoláztatási esélyei javulását és az ország (nem részletezett) gazdasági fejlődését. A Bundestag januárban dönt a német csapatok aghanisztáni missziójával kapcsolatos mandátumról, a korlátozások (caveats) fenntartásáról (http://www.focus.de/politik/ausland/afghanistan/westerwelle-afghanistan-abzug-beginnt-2011_aid_582207.html).
 
A külügyminiszter állítása szerint a 300,000 fős afgán katonai-rendőri erők felállítására kitűzött határidőt a jó haladás miatt előbbre lehetett hozni. A kiképzett-felszerelt erők morális helyzetéről, harcértékéről, megbízhatóságáról azonban nem ejtett szót, mint ahogy a Bundeswehr-misszió árnyoldalairól, például a korrupcióról sem. Ezt tette szóvá Gernot Erler ellenzéki szakpolitikus, aki szerint a német felelősségi területen (Észak-Afganisztán) felerősödött korrupcióról, amit összefüggésbe hozott az odavezényelt pótlólagos amerikai csapatok jelenlétével.

 

A német csapatkivonás befolyásolhatja a magyar kontingens biztonsági helyzetét is, hiszen a kivezényelt csapataink több, mint a kétharmada északon, a német felelősségi területen teljesít szolgálatot. És az Egyesült Államok mellett Németország az az erő, amely szorult helyzetben kisegítheti a magyarokat Pul-i-Khumriban, másutt.

Tudomásunk szerint Magyarországnak, ellentétben a lengyel, cseh kontingenssel, nincsenek számottevő Afganisztánba telepített nehézfegyverzete, 60mm-en felüli űrméretű csöves, vagy rakétatüzérségi eszközei. A magyaroknak légi szállítóeszközei sincsenek, amelyekkel sebesülteket lehetne kórházba vinni (medevac), gyors erőátcsoportosítást végrehajtani vagy légi támogatást adni – amire a legutóbbi nagyobb fegyveres támadáskor, amely magyar katonák életét követelte, igen nagy szükség lett volna. (A lengyelek 152mm-es DANA önjáró lövegeket is telepítettek Afganisztánba, amelyek csaknem 20km távolságig képesek tűztámogatást adni.) A magyar hadvezetés azzal is érvel, hogy a PRT-nek nincs mandátuma harcba bocsátkozni, műveleteket végrehajtani. Ám a PRT járőröket küld ki, menetoszlopokat indít Kunduzba, vagy Mazar-i-Serifbe – és az ellenfélt a magyar belső rendelkezések (RoE) nem érdeklik, ha lőni kezd…

Szólj hozzá!

Címkék: afganisztán prt 152mmdana


A bejegyzés trackback címe:

https://nullanullahet.blog.hu/api/trackback/id/tr772519395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása