HTML

nullanullahet

Katonai, nemzet(közi) biztonsági témák, energiabiztonság, Afganisztán, magyar katonai szerepvállalás a világban.

Friss topikok

Linkblog

2011.01.09. 16:07 007nullanullahet

Szembarát lézerrel riasztják el a kalózokat – BAE Systems

 

Politikailag korrekt fegyvert dolgozott ki a BAE Systems brit hadiipari óriás: az ideiglenesen vakító, de nem ölő és tartós egészségkárosodást nem okozó kalózriasztó fegyvert, írja a New Scientist. Az ismeretlen hullámhosszon dolgozó lézersugár másfél kilométerig hatékony, egy kb egyméteres átmérőjű körben, amit a közeledő kalózokra irányítanának. Ideiglenes vakságot, dezorientáltságot, zavartságot okoz, de nem károsítja tartósan a retinát.

 
(Image: BAE Systems)Az elmés feltalálók annyi mindent dolgoztak ki a babzsák-jégdarab ágyútól az infrahangos készülékekig – egyik drágább, mint a másik, bizonytalan a működtetése a trópusi, sós tengeri levegőben – igazán egy sem vált be. Éppúgy, mint ahogy az a NATO-stratégia sem, hogy egy másfél-Európányi, egyre nagyobb térségben (az Indiai-óceán észak-nyugati medencéje) néhány tucatnyi hadihajóval megakadályozza a kalózkodást – havi 70-90 millió dolláros költséggel, roppant alacsony hatékonysággal, mert gyakorlatilag minden nyolcadik-tizedik hajórablási kísérletet képesek csak megakadályozni.
 
A kalózriasztó lézerágyút kitalálói kombinálnák egy radarral (szakértőink egy 10.525GHz, a legtöbb rendőrségi sebességmérő radar hullámhosszán működő, de a rendőrökénél jóval nagyobb teljesítményű X-sávos FMCW készülékre tippelnek), amely nemcsak jelzi a közeledő járművet a vízen, de annak sebességéről is infót ad, egyben célkövető radarként is dolgozik, megkönnyítve a vele rendszerbe épített lézerágyú automatikus működtetését. Nagy kérdés: tudják-e a kalózok, hogy egy lézerkészülék (miként a lézerirányítású „okos fegyverek”) milyen érzékeny a légköri viszonyokra, porra, párára, esőre? Hogy csak egy permetpára-függönyt kell létrehozniuk, mondjuk a csónakmotorhoz csatlakoztatott egyszerű szivattyú-rendszerrel, és a lézersugarak nagy része szétszóródik. A harmadik kérdés: az elmés lézerágyú ezekkel az eshetőségekkel (légköri problémák) is számol és automatikusan felerősíti a lézersugár intenzitását, ha rosszak a légköri viszonyok (pára, köd). Mi van, ha a lézerágyú kezelő kísértésbe esik, és kikapcsolja az automatikát és manuálisan a biztonság kedvéért „padlógázt nyom” ráadja a maximális energiát, megvakítva a kalózokat? S végül: mi lesz a készülék ára? (Becsléseink szerint akár százezer dollár is lehet).
 

Hát, mondjuk öt AK-47-es plusz egy Kalasnyikov géppuska ugyan politikailag kevésbé korrekt, de üzembiztos, alig hatnak rá a légköri viszonyok, hatásfoka egy nyolc-tízméteres, a hullámokon hánykódó, a célzást roppantul megnehezítő kishajóban guggoló kalózok ellen 100-600m-es hatósugárban gyakorlatilag 100%-os – és a radar-lézerágyú kombinációnál nagyságrendekkel olcsóbb.  

 

(a kép a BAE Systems honlapjáról való)

Szólj hozzá!

Címkék: lézer kalózok bae


A bejegyzés trackback címe:

https://nullanullahet.blog.hu/api/trackback/id/tr622571912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása