HTML

nullanullahet

Katonai, nemzet(közi) biztonsági témák, energiabiztonság, Afganisztán, magyar katonai szerepvállalás a világban.

Friss topikok

Linkblog

2011.01.08. 21:08 007nullanullahet

Lefejezték, kirabolták tiszttársai, ivócimborái a gabalai radarállomás orosz őrnagyát

 

Elborzasztó részleteket hozott napvilágra a Szilveszter-éjjel az azerbajdzsáni Gabalában, a gigantikus, stratégiai fontosságú orosz radarállomáson történt gyilkosságról az APA hírügynökség. Eszerint a szilveszteri italozás közben a házigazda, Gracsov őrnagy és vendégei, tiszttársai valamin összekülönböztek. A vendégek megölték az őrnagyot, akinek lefejezett holttestét csak január 2-án találták meg.

 
A nyilvánosságra hozott adatok szerint az őrnagyot kirabolták, pénzt, aranytárgyakat vittek el – feltehetően a vendégei, akik megölték. A vendégeket, a bázis tisztjeit, azóta sem találják. Gracsov, a kétgyerekes családapa több éve külön élt családjától a támaszpont egyik szolgálati lakásában. Azeri források szerint nem kizárt, hogy nőügy van a gyilkosság hátterében.
 
Minthogy Gabala területen kivüli státuszú, orosz-azeri csoprot alakult a két ország katonai ügyészségei képviselőiből. Az azerbajdzsáni helyettes katonai főügyész, Safajat Imranov Gabalán tartózkodik. A nyomozás, tekintettel rá, hogy Gabala az orosz stratégiai rakétacsapatok egyik kulcslétesítménye, egészében véve a média kizárásával történik.
 

Gabala 6000km hatósugarú, fázis-rendezésű radarja érzékeli a ballisztikus rakéta-felbocsátásokat, követi a röppályát, így az orosz lég-, rakétavédelmi rendszer kulcseleme. Rálát a többi között Iránra is, hiszen a kételemű aktív radarrendszer csaknem teljesen délre – 162 fok – tájolt. Mintegy ezer orosz katona teljesít szolgálatot a bázison, amelynek bérleti szerződése 2012-ben lejár.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nullanullahet.blog.hu/api/trackback/id/tr462570504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása