HTML

nullanullahet

Katonai, nemzet(közi) biztonsági témák, energiabiztonság, Afganisztán, magyar katonai szerepvállalás a világban.

Friss topikok

Linkblog

2010.12.19. 11:29 007nullanullahet

Áll a bál a brit repülősöknél – a költségvetés-csökkentéssel a RAF „valamivel” erősebb lesz Belgium légierejénél

 

A híres Harrier csaknem egy időben a HunAF megmaradt MiG-29-eseivel repülte utolsó tiszteletkörét a Brit Királyi Légierő kötelékében, most decemberben. Jövőre kivonják a Harriereket a RAF-ból. Greg Bagwellt, a légierő marsallját, a Brit Királyi Légierő (RAF) Group 1. (Légiharc-Csoport) parancsnokát „halálra rémítették” a kormány védelmi politikai revíziójával együtt járó drasztikus költségcsökkentések.

 
 Ahol az Harrierek még repülnek: az amerikai haditengerészeti légierőnél
(a szerző felvétele a Harrierről az USS Iwo Jima LHD-7 alsó fedélzetén 2006-ból)
 
Harmadával veszik vissza (12-ről 8-ra) a repülőszázadok számát. A kilencvenes években a RAF-nak még 30 repülőszázada volt. Ez a csökkentés is magyarázza a britek megnövekedett hajlandóságát, hogy a franciákkal szorosabbra fűzzék a légierő-együttműködést. Eljön az idő, amikor RAF pilóták kandolnak francia Rafale-okkal francia hordozókon, jósolják. Mások szerint a meggyengített brit légierővel ha ma vívnák meg az argentinokkal a Falkland-háborút, a dél-amerikaiak „egy puskalövés nélkül” elfoglalnák a szigeteket.
 
Az aggodalom nyilván enyhe túlzás, mert Nagy Britannia légiereje 2020-ra, ahogy a változások lecsendesednek, még mindíg körülbelül 135 gépet számlál, csaknem kétszer annyit, mint a belgáké. A megaláztatás azonban nyilvánvaló, a világ első (1918 óta létező) önálló légiereje visszasüllyed egy európai kis-középhatalomé szintjére (mennyiségben). Minőségben azonban nem. Az F-35C Lightning II. a tervek szerint 2020 körül lép szolgálatba a RAF kötelékében.
 

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közleményben tartotta fontosnak kimondani, hogy a RAF parancsnoka, Sir Stephen Dalton légimarsall “nem osztja” a Greg Bagwell által hangoztatott véleményt.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nullanullahet.blog.hu/api/trackback/id/tr742525511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása